Do's-and-don'ts in Panama

Gepubliceerd op:
17 december 2021

Bij het zakendoen in Panama moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks van de zakelijke etiquette in Panama.

Wist u dat RVO u kan helpen bij het oriënteren op de markt én bij het leggen van zakelijke contacten? Wij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Zakelijke omgangsvormen in Panama

Spreek Spaans

Spaans is de officiële taal in Panama en wordt het meest gesproken bij het zakendoen. Bij internationale bedrijven (waar veel expats werken) komt het voor dat Engels als voertaal wordt gebruikt. Begint uw zakenpartner in het Engels, ga hier dan in mee.

Leg persoonlijk contact

Zakenrelaties komen in Panama voornamelijk via-via tot stand. Bezoek daarom beurzen, lezingen en andere business-evenementen. Begroet met een handdruk. Zorg ook voor visitekaartjes in zowel Spaans als Engels. Investeer tijd in het opbouwen van een persoonlijke relatie met een Panamese partner. Panamezen doen graag zaken op basis van een vertrouwensband.

Ga netjes gekleed

In de Panamese zakenwereld is casual kleding niet geaccepteerd. Kleed u dus formeel. Voor een man is dit een net pak; voor vrouwen betekent dit vaak een rok en blouse. 

Negeer de hiërarchie niet

De zakencultuur in Panama is hiërarchisch. De persoon met de meeste autoriteit neemt de beslissing in een zakelijke bijeenkomst.
Vergaderingen hebben vaak een informeel karakter. Er wordt eerst over onderwerpen als cultuur en sport gepraat. Wacht tot uw zakenpartner overgaat tot zaken. Verwacht geen deal tijdens de eerste vergadering.

Kom niet te laat

Zorg dat u op tijd bent voor een bijeenkomst, ook al zijn Panamezen zelf niet altijd stipt op tijd. Spreek uw zakenpartner met zijn of haar (universitaire) titel aan én met 'u'.
Communicatie is indirect. Een Panamees zegt niet graag nee. Beleefde manieren om nee te zeggen zijn 'Het behoort tot de mogelijkheden' of 'We zullen het gaan bekijken'.

Eet eerst niet teveel

Mocht u thuis bij uw zakenpartner worden uitgenodigd, eet dan aan het begin niet teveel. Als u dan een tweede bord krijgt aangeboden hoeft u dit niet af te wijzen. Het aannemen ervan wordt door uw gastheer als een groot compliment gezien. Wordt u uitgenodigd om in een restaurant te eten, dan is het gebruikelijk dat degene die u uitnodigt, betaalt. Bied wel aan om te betalen; dit is beleefd en zal gewaardeerd worden door uw zakenpartner.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?