Overzicht Innovatiemissies per onderwerp
Bekijk per onderwerp video's en praktijkverhalen van voorgaande innovatiemissies .
Gezondheid en Zorg
In samenwerking met het Netherlands Innovation Network in Singapore en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseerde RVO een innovatiemissie naar Singapore. Het programma richtte zich op kansen voor samenwerking op het gebied van dementieonderzoek, preventie en diagnostiek, ondersteunende technologie en zorgconcepten voor mensen met dementie en hun omgeving.
De delegatie bezocht onder meer het ministerie van gezondheidszorg, onderzoeksinstituten, zorginstellingen en wijkgezondheidscentra ('community care centers'). Minister Ernst Kuipers bracht op hetzelfde moment een bezoek aan Singapore en sloot aan bij verschillende programmaonderdelen.
Tijdens het bezoek werd onderstreept dat onze landen dezelfde uitdagingen kennen, zoals vergrijzing, een tekort aan zorgpersoneel en stijgende zorgkosten. Nederland en Singapore hebben allebei een ambitieuze dementiestrategie, investeren in dementieonderzoek en willen dat de steeds ouder wordende bevolking zo lang mogelijk in haar eigen omgeving kan blijven wonen.
We kunnen leren van de verschillen in aanpak en samen optrekken in cohortonderzoek. Er zijn samenwerkingskansen benoemd op het terrein van het voorkomen van en het (vroeg) herkennen van dementie. De minister moedigde in zijn gesprekken verdere verkenning aan.
In samenwerking met VWS, de Nederlandse ambassade in Singapore en de topsector Life Sciences & Health komt er een vervolg op deze missie. Een Singaporese delegatie wordt in 2023 uitgenodigd om samen met het Nederlandse veld, invulling te geven aan dementieprojecten en andere besproken prioriteiten voor LSH innovatiesamenwerking verder uit te werken.
Bekijk de video over de missie in Singapore.
Van 22 tot 28 oktober organiseerden RVO en het Netherlands Innovation Network in Boston (Verenigde Staten) een innovatiemissie over ‘emerging technologies in healthcare’. De Boston regio staat wereldwijd bekend als een hotspot voor onderzoek en innovatie met verschillende topuniversiteiten zoals Harvard en MIT. Ook zijn in die regio de grootste bio- en medische technologiebedrijven ter wereld gevestigd, waaronder Philips, Abbott en Boston Scientific.
De delegatie naar Boston bestond uit deelnemers van netwerkorganisaties, universiteiten en innovatieve bedrijven. Alle deelnemers zijn actief in de LSH-sector op het gebied medische robots, patiëntmonitoring, precisiemedicijnen, data science, biosensoren en bio-informatica. De delegatie nam deel aan de AdvaMed MedTech conferentie, een van de leidende evenementen in de LSH-sector, en aan een Design Challenge, georganiseerd door het Netherlands Innovation Network. Samen met verschillende Amerikaanse partners werkte de delegatie aan het bedenken van oplossingen voor verschillende uitdagingen in de gezondheidszorg, waaronder de overgang van curatieve naar preventieve zorg en het personaliseren van zorg.
Gedurende de missie was er ook aandacht voor verschillende thema’s zoals het opschalen en internationaliseren van innovaties op de Amerikaanse markt (en de technische-, regelgevende- en marktuitdagingen die daarbij komen kijken), en voor de opkomst en invloed van digitale technologie in de zorg. Tijdens de Design Challenge werd de Nederlandse delegatie gestimuleerd samen te werken met toponderzoekers uit de Verenigde Staten zoals Thermo Fisher Scientific, Boston Scientific, Neural Dynamics Technologies, Takeda, Philips en Brigham and Woman’s Hospital. Dit leidde tot verschillende leads voor de delegatie. De komende periode worden alle leads verder uitgewerkt en ontwikkeld.
India en Nederland willen meer samenwerken om verdere toename van antimicrobi?le resistentie te voorkomen. Maar waar begin je? De Nederlandse Ambassade in India en RVO organiseerden een innovatiemissie voor Nederlandse ondernemers, instituten en de Rijksoverheid om te leren over uitdagingen en oplossingen. We proberen in het innovatiefonds zo veel mogelijk dwarsverbanden te leggen. We werken dus aan de water-, landbouw- en gezondheidsagenda en we kijken naar IT. En als er ??n onderwerp is dat sector overschrijdend is, dan is het AMR: antimicrobi?le resistentie. Naast overleg met overheden vonden er ook bedrijfsbezoeken plaats Hier konden de deelnemers zien hoe hightech apparatuur werkgelegenheid kan bieden aan de lokale bevolking Om de samenwerking te versterken gaven Nederlandse onderzoekers gastcolleges aan een lokale universiteit De missie resulteerde in nieuwe inzichten en versterkte relaties Ik ben heel blij met deze missie. Dit is Holland op zijn best: diversiteit, to-the-point, effectief en leergierig.
India en Nederland willen meer samenwerken om verdere toename van antimicrobiële resistentie te voorkomen.
Van 2 tot en met 7 oktober organiseerden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nederlands consulaat-generaal in São Paulo een innovatiemissie over geavanceerde materialen in de gezondheidszorg in de regio van São Paulo.
Brazilië spant zich de laatste jaren veel in voor onderzoek en innovatie in geavanceerde materialen, nanotechnologie en coatings. De gezondheidszorg is één van de doelsectoren hiervoor.
De delegatie bestond uit verschillende onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht, de UMC's van Utrecht en Groningen en de bedrijven LifeSense Group en Preimure BV. Met hen bezochten we verschillende Braziliaanse instanties, waaronder enkele universiteiten, ziekenhuizen, Institute CTI, Renato Archer, 3D Biotechnology Solutions, Tissuelabs en Baumer.
Tijdens de missie was er veel aandacht voor verschillende thema’s. Denk aan biomaterialen, bio-chemicaliën, biosensoren, nanotechnologie, levering van medicatie, en 3D printing. Dit zijn thema’s die veel aanknopingspunten leveren voor samenwerking tussen Nederland en Brazilië.
Braziliaans-Nederlandse samenwerkingen vormden zich snel tijdens de missie, onder andere via het matchmakingsevent en de organisatiebezoeken. De innovatiemissie was een succes: de missie leverde diverse potentiële nieuwe klanten en samenwerkingspartners op aan de Nederlandse, maar ook de Braziliaanse kant. Denk aan onderzoekssamenwerking en mogelijke deelname aan 'soft landing' programma’s van Nederlandse bedrijven in Brazilië. Ook leidde het tot concrete samenwerkingen in de vorm van onderzoeksvoorstellen tussen onderzoekers en bedrijven in het kader van de NWO-FAPESP call 'Advanced Healthcare Materials'. Daarnaast leidde de missie tot het indienen van 3 GlobalStars Brazilië projectvoorstellen
The event took place on November 24 and 25, when COVID 19 measures allowed small scale events.
Esther Hogenhout: advisor in innovation, science and technology at the Dutch embassy in Paris
Today we are hosting the innovation mission data and health with special focus on Long Covid.
17 Dutch experts came to France to meet and greet with French health care and data sharing experts.
Roman Hossein Khonsari: medical director Health Data Hub.
The issues around data are the same in every country but, different strategy choices have been made in France and in the Netherlands. And is really interesting to explore why those choices have been made. At the end we all want to attain the same goal: is to provide better care for the patients and better understand the diseases. So we need to discuss with each other in order to able to work together in the future.
Barend Mons Professor at Leiden University Medical Center, Ambassador at GO Fair, President of CODATA.
I think it was great to be here and to see that there is a lot of things going on. On final thing is maybe that I saw a lot of alternative explanations for Long Covid that were new to me. I brought one hypothesis myself. So I think I is a complicated disease and we can work on it together to solve the way we have to treat it.
Pauline Oustric: Researcher - Long Covid Patient - President of AprèsJ20.
I think for me the highlights of today were that we bring together patients to surgeons, institutions and doctors and is exactly what we do to in our association. We try to integrate patients’ voice into the projects to improve long covid agenda and I think that was important today.
Chahinda Ghossein: Cardiologist postdoc at Maastricht University, Project leader CORFU study CAPACITY-COVID study
The hope for the future is that there are so many colleagues who are willing to collaborate on certain matters and who are willing to develop a culture where data sharing will be on regular basis and this is what we need. We need to collaborate, to share data, to come with answers. Our goal is to find a solution to health care problems.
Antoine Tesniere: Director-General PariSanté Campus
The COVID crisis has been really an accelerator and a very strong illustrator of how digital tools could improve health care. For Europe it’s really important to get together and get stronger together. I really like this phrase: none of us is as smart as all of us. With the value of partnership at the European level we can really create a difference at the global level.
_____________________ Nederlandse vertaling _____________________
Het event heeft plaatsgevonden op 24 en 25 november 2021, toen onder de geldende COVID-19 maatregelen kleinschalige, fysieke evenementen mogelijk waren.
Esther Hogenhout: adviseur in innovatie, wetenschap en technologie bij de Nederlandse ambassade in Parijs:
Vandaag hosten wij de innovatiemissie Data en Health met de focus op Long Covid.
17 Nederlandse experts zijn naar Frankrijk afgereisd om deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en gegevensuitwisseling te ontmoeten.
Roman Hossein Khonsari: medisch directeur Health Data Hub:
De uitdagingen rondom data zijn in elk land hetzelfde, maar in Nederland en Frankrijk zijn verschillende strategische keuzes gemaakt. Het is echt interessant om te onderzoeken waarom die keuzes zijn gemaakt. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde doel bereiken: betere zorg verlenen aan de patiënten en de ziektes beter begrijpen. Om in de toekomst samen te kunnen werken is het noodzakelijk om met elkaar in gesprek te gaan.
Barend Mons Hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum, ambassadeur bij GO Fair, voorzitter van CODATA:
Ik vond het geweldig om hier te zijn en te zien wat er allemaal gaande is. Ik hoorde veel verschillende verklaringen voor Long Covid, ook een aantal die nieuw voor mij zijn. Ik heb zelf ook een hypothese ingebracht. Ik denk dat het een ingewikkelde ziekte is en dat we door samenwerking een manier vinden om Long Covid te behandelen.
Pauline Oustric: Onderzoeker, Long Covid patiënt en voorzitter van AprèsJ20:
Ik denk dat voor mij het hoogtepunt van vandaag was hoe we patiënten samenbrengen met chirurgen, instellingen en artsen. Dat is precies wat we doen binnen onze organisatie. We proberen de stem van patiënten te integreren in de projecten om de Long Covid agenda te verbeteren. En ik denk dat dit belangrijk was vandaag.
Chahinda Ghossein: Cardioloog postdoc aan de Universiteit Maastricht, projectleider CORFU-studie CAPACITY-COVID-studie:
De hoop voor de toekomst is dat er veel collega's zijn die bereid zijn om samen te werken en die bereid zijn om een cultuur te ontwikkelen waarin gegevens regelmatig worden gedeeld. Dat is wat we nodig hebben. We moeten samenwerken, gegevens delen en met antwoorden komen. Ons doel is een oplossing te vinden voor de problemen in de gezondheidszorg.
Antoine Tesniere: Directeur-generaal PariSanté Campus :
De COVID-crisis is echt een stimulans geweest en een zeer sterke illustratie van hoe digitale hulpmiddelen de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Voor Europa is het echt belangrijk om samen te komen en elkaar te versterken. Ik hou echt van deze zin: ‘niemand van ons is zo slim als wij allemaal samen’. Met de kracht van Europese partnerships kunnen we echt een verschil maken op wereldniveau.
17 Nederlandse experts reisden naar Frankrijk om deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en gegevensuitwisseling te ontmoeten.
Veiligheid
Van 14 tot 16 maart 2023 ging een Nederlandse delegatie van 45 bedrijven, kennisinstellingen, en vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Commissariaat Militaire Productie) voor de innovatiemissie Europees Defensie Fonds (EDF) naar Parijs.
De missie werd geleid door speciaal gezant voor Europese defensiesamenwerking, Tom Middendorp. De innovatiemissie startte met een welkomstreceptie op de residentie van de ambassadeur van de Nederlandse ambassade in Frankrijk.
Dag 2 werd geopend door viceadmiraal Arie Jan de Waard en generaal Gael Diaz de Tuesta. Deze dag stond in het teken van de bilaterale innovatieve samenwerking tussen de 2 landen: presentaties, pitches, paneldiscussies tussen de brancheorganisaties, matchmaking en expertsessies.
De missie werd afgesloten met een bedrijfsbezoek aan Thales Research & Technology, met een algemene presentatie over innovatieve (dual use) uitdagingen en een rondleiding door diverse laboratoria.
Bekijk de video (YouTube) voor een korte terugblik op de innovatiemissie.
Van 29 maart tot en met 1 april 2022 vond in Zweden een innovatiemissie plaats in het kader van het Europees Defensiefonds (EDF). De Zweeds-Nederlandse innovatiedag, een initiatief van de Nederlandse en Zweedse brancheorganisaties NIDV en SOFF, was onderdeel van de innovatiemissie.
In totaal 27 deelnemers van 20 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen verkenden tijdens de missie samenwerking met Zweedse partijen, zowel in het kader van het EDF als daarbuiten. Tijdens de innovatiemissie was er aandacht voor 4 thema’s: Space, Digital Transformation, Underwater Warfare en Materials and Components. Dit zijn 4 EDF-categorieën waar potentie is voor samenwerking tussen Nederland en Zweden binnen het EDF.
Hiervoor werden thematische verdiepingsbijeenkomsten, matchmakingsessies en 2 bedrijfsbezoeken georganiseerd. De innovatiemissie was een succes: na afloop gaven de Nederlandse deelnemers aan dat zij gemiddeld 2 relevante nieuwe Zweedse en 3 relevante nieuwe Nederlandse contacten hebben opgedaan.
De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA-netwerk in Zweden, EZK/CMP, brancheorganisaties NIDV en SOFF, en met medewerking van het ministerie van Defensie.
Lees het blog en bekijk de video over de missie op de website Nederlands Innovatie Netwerk in Zweden.
Sleuteltechnologieën
Het Nederlandse Innovatie Attaché Netwerk in Tokyo kijkt - in samenwerking met de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) - terug op een succesvolle innovatiemissie over semiconductors (halfgeleiders). Deze vond plaats van 16 tot en met 23 juni 2023.
De opbrengst was groot. De banden tussen Nederland en Japan werden versterkt en er werden:
- 2 overeenkomsten ondertekend;
- 3 evenementen georganiseerd; en
- 13 Japanse organisaties bezocht.
De 40 Nederlandse afgevaardigden ontmoetten tijdens het 5-daagse bezoek maar liefst 293 Japanse professionals van bedrijven, onderzoeksinstituten en publieke organisaties.
Eén van de hoogtepunten van de missie was de ondertekening van een memorandum van overeenstemming (een niet-juridisch bindende een internationale schriftelijke beleidsafspraak) door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie om samen te werken op het gebied van halfgeleiders. Deze gebeurtenis werd breed uitgemeten door de Japanse pers. Bij de ondertekening waren Yasutoshi Nishimura - de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie - en Peter van der Vliet - de Nederlandse ambassadeur in Japan - aanwezig.
Deze memorandum van overeenstemming houdt in dat de Japanse en Nederlandse overheden de samenwerking tussen de private en publieke sector op het gebied van halfgeleiders en aanverwante technologieën (zoals fotonica) makkelijker zullen maken. Dit gaan ze doen door onder andere informatie over het beleid te delen en samenwerking tussen onderzoekslaboratoria te bevorderen.
Van 14-16 september organiseerden RAI Automotive Industry, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Ambassade in Frankrijk een innovatiemissie over de automotive industry in de Région Hauts-de-France. Hauts-de-France ligt op 3 uur rijden van de Nederlandse grens en staat bekend om haar innovatieve productiebedrijven op het gebied van elektrisch vervoer. Het is tevens dé regio waar 3 grote Europese batterijfabrieken zijn gehuisvest.
De delegatie bestond uit 12 vooraanstaande Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen, met bezoeken aan Renault Group Novares Group, Transalley campus en CRITT M2A.
Veelbelovende thema's voor samenwerking zijn de ontwikkeling, productie en recycling van batterijen, de toepassing van lichtgewicht materialen, technologieën voor coöperatieve, verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (CCAM) en innovatieve toepassingen als akoestische camera's en hoogwaardige coatingtechnologieën. Andere mogelijkheden zijn het gebruik van innovatieve (sleutel)technologieën in de automobielsector, zoals Photonics en Cybersecurity.
Bekijk de video voor een korte terugblik van de innovatiemissie.
Memorandum van overeenstemming
Tijdens de missie is een FR-NL Memorandum of Understanding (MoU) tussen RAI Automotive Industry NL Automotive Campus Transalley Nord France Invest ondertekend om de bilaterale samenwerking op automotive gebied te intensiveren.
De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA netwerk in Frankrijk en de RAI Automotive Industry NL, met ondersteuning van het Battery Competence Center Nederland (BCC) en met medewerking van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Photonics is considered a key enabling technology that means that we can find it in a wide variety of industries. In the future it will play an important role as it uses light instead of electricity on a microchip to send and receive and process data.
That means it is less temperature generated which uses less energy and it is also cheaper to produce. We are looking at light as a new way to accelerate digital innovation.
So we can find photonics in communications, in devices such as mobile phones, it is part of internet. Fiber in mobility, autonomous vehicles, that makes photonics a very innovative technology because for example artificial intelligence wouldn’t exist without it. Or even virtual reality or augmented reality.
On behalf of the ministry of Economic Affairs and Climate of the Netherlands I would like to warmly welcome you to this first bilateral innovation mission on Photonics between France and The Netherlands.
Well, as to why this meeting is so unique and very innovative, because France and the Netherlands are very good in the photonics technology worldwide so combining that together I think would be an excellent opportunity to further stimulate and collaborate our relationship in innovation.
Today we found many categories where we can find each other and where we can collaborate in the future. So after today we will make a big document with categorization of all these ideas and opportunities that we saw today.
Every cluster had a lot of good elements to bring to the table. We are excited about this future collaboration and we think it could be a very good opportunity for all of our members.
We have defined a road map and we are going to work through working groups on different thematics. So for example, we are going to collaborate on education, because there is a shortage of talents in the photonics sectors.
I am really excited about it, because I see many opportunities, there is expertise in both countries, but also challenges on both sides. When we join forces I think we can tackle these challenges together.
France has a market and the Netherlands has a niche technology and I think together that is a perfect alliance.
I hope that this will not be the end, but the first meeting of a lot of meetings and hopefully a further intensive bilateral cooperation. Maybe even we can finalize in a Memorandum of Understanding between our 2 countries and maybe we could also extend our cooperation with other European countries like Germany.
_____________________
Nederlandse vertaling
_____________________
Fotonica wordt beschouwd als een sleuteltechnologie die we in een groot aantal verschillende industrieën kunnen terugvinden. In de toekomst zal het een belangrijke rol gaan spelen omdat het licht gebruikt in plaats van elektriciteit in een microchip om gegevens te verzenden, ontvangen en verwerken. Dat betekent dat er minder temperatuur wordt gegenereerd, dat er minder energie wordt verbruikt en dat het ook goedkoper is om te produceren. We zien licht als een nieuwe manier om digitale innovatie te versnellen.
We kunnen fotonica dus vinden in communicatie, in apparaten zoals mobiele telefoons, het maakt deel uit van internet, met glasvezels zit fotonica ook in mobiliteit, autonome voertuigen. Dat maakt fotonica tot een zeer innovatieve technologie, kunstmatige intelligentie zou niet bestaan zonder fotonica. Of denk aan virtual reality of augmented reality.
Namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van Nederland heet ik u van harte welkom op deze eerste bilaterale innovatiemissie over fotonica tussen Frankrijk en Nederland.
Nou, waarom is bijeenkomst zo uniek en innovatief, omdat Frankrijk en Nederland wereldwijd erg goed zijn in de fotonica technologie. Deze kennis samen brengen is denk ik een uitstekende kans om onze relatie in innovatiesamenwerking verder te stimuleren.
Vandaag hebben we veel categorieën gevonden waar we elkaar in kunnen vinden en waar we in de toekomst kunnen samenwerken. Na vandaag zullen we een groot document gaan maken waarin we deze ideeen en kansen gaan categoriseren.
Elk cluster heeft veel heeft veel mogelijkheden ter tafel gebracht. We zijn enthousiast over deze toekomstige samenwerking en we denken dat het een goede kans kan zijn voor al onze leden.
We hebben een roadmap opgesteld en gaan via werkgroepen aan de slag met verschillende thema's. Zo gaan we bijvoorbeeld samenwerken op het gebied van onderwijs, want er is een tekort aan talenten in de fotonicasector.
Ik heb er heel veel zin in, want ik zie veel kansen, er is expertise in beide landen, maar ook uitdagingen aan beide kanten. Als we onze krachten bundelen, denk ik dat we deze uitdagingen samen kunnen aangaan.
Frankrijk heeft een markt en Nederland heeft een niche technologie en ik denk dat dat samen een perfecte alliantie is.
Ik hoop dat dit niet het einde zal zijn, maar de eerste ontmoeting van vele ontmoetingen en hopelijk een verdere intensieve bilaterale samenwerking. Misschien kunnen we zelfs een Memorandum of Understanding tussen onze 2 landen afsluiten en misschien kunnen we ook onze samenwerking uitbreiden met andere Europese landen, zoals Duitsland.
Frankrijk en Nederland zijn wereldwijd zeer goed in de fotonicatechnologie. De kennis van beide landen samenbrengen biedt kansen om de samenwerking verder te stimuleren.
Energietransitie en duurzaamheid
Van Nederland tot British Columbia en Californië.
Van 2 tot en met 6 oktober vond de innovatiemissie Waterstof naar Canada en de Verenigde Staten (VS) plaats. Deelnemende Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten zochten samenwerking met Noord-Amerikaanse key stakeholders over de waterstof-enabled energietransitie.
Consul-generaal Dirk Janssen: "Als buurconsulaten in de VS en Canada werken we samen aan oplossingen die wederzijdse uitdagingen aanpakken, zoals klimaatverandering. Waterstof speelt een essentiële rol in de Nederlandse energietransitie en biedt spannende nieuwe zakelijke kansen."
Sebastiaan Messerschmidt, consul-generaal in Vancouver, is blij met de gezamenlijke missie: "Deze missie is een uitstekend voorbeeld van het potentieel van internationale samenwerking. Niet alleen voor de bezoekende delegatie, maar ook voor het diplomatieke netwerk in Canada en de VS."
Lees meer over deze missie in de blog The Netherlands, California, and British Columbia share ambitions for a hydrogen-enabled energy transition (in het Engels).
Van 11 tot en met 14 september bezocht een Nederlandse delegatie van ruim 30 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, van kennisinstellingen en overheid Noord-Duitsland.
De luchtvaartclusters in Hamburg en Bremen staan bekend om hun innovatieve vermogen en hoogstaande maakindustrie. Zo is het onder meer een van de thuishavens van Airbus. In 3 toonaangevende instituten, ZAL, CTC en EcoMA, werken experts van Airbus samen met onderzoekers vanuit onderzoeksinstituten zoals Fraunhofer en DLR aan technologie voor de volgende generatie duurzamere vliegtuigen.
De innovatiemissie stond in het teken van het intensiveren van de banden met Airbus en het Duitse luchtvaart innovatie-ecosysteem. Vanuit hier versterkt Nederland haar positie als koploper in het verduurzamen van de luchtvaart.
Van 4 tot 9 juni 2023 vond de Nederlandse Innovatiemissie Waterstof plaats in Israël.
De innovatie attaché in Israël was mede-organisator van deze missie. Een delegatie van een tiental mensen bezocht verschillende Israëlische bedrijven en instellingen om de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van waterstof in kaart te brengen. Dit is een onderwerp dat wereldwijd aandacht krijgt als efficiënte manier om de energietransitie naar koolstofneutraal in 2050 te bereiken. Daarnaast ontmoette de delegatie 45 Israëlische bedrijven op het gebied van waterstof, klimaat, energietechnologie en cyberbeveiligingsbedrijven tijdens het B2B-evenement, dat samen met het Israël Export Institute werd georganiseerd.
Deze missie naar Israël was een vervolg op een missie van Israëlische organisaties naar Nederland in 2022, en ook een vervolg op de Nederland-Israël waterstof minisymposia en het waterstof valley zomerkamp die plaatsvonden in 2021.
De innovatiemissie was een groot succes. Er zijn veel potentiële aanknopingspunten vastgesteld die in de komende maanden uitgewerkt worden.
Batterijen spelen een noodzakelijke rol in de energietransitie en dragen bij aan een duurzamere toekomst. Zo slaan ze hernieuwbare energie op en worden ze gebruikt voor elektrische voertuigen.
Van 8 tot 11 mei 2023 was de innovatiemissie VS Batterijtechnologie. Tijdens deze missie ontmoetten experts uit Nederland en Californië elkaar. Zij spraken over de toekomst van batterijtechnologie: Hoe zetten we batterijen duurzaam in en zorgen we voor een goede samenwerking?
Innovatiemissie Luchtvaart Brazilië 2023.
We zijn hier in São José dos Campos, een stad ongeveer anderhalf uur buiten São Paulo, Brazilië. São José dos Campos is het hart van de Braziliaanse luchtvaart ecosysteem.
We zijn hier voor een innovatiemissie. Een innovatiemissie op duurzame luchtvaart, militaire luchtvaart en toekomstige concepten voor luchtmobiliteit.
De deelnemers zijn Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en ook de overheid. Het doel is om het Nederlandse luchtvaart ecosysteem en het Braziliaanse luchtvaart ecosysteem met elkaar samen te brengen.
De belangrijkste speler hier is Embraer, de op drie na grootste vliegtuigbouwer ter wereld, die al lange tijd samenwerkt met Nederland.
En samen met het ecosysteem hier in Brazilië zijn we op zoek naar nieuwe innovaties en nieuwe samenwerkingen.
De luchtvaart is natuurlijk een wereldwijde industrie met wereldwijde spelers. Een bedrijf als wij, bij Embraer, werkt samen met leveranciers, klanten en partners over de hele wereld. En wanneer we de huidige uitdaging van onze industrie aangaan, die echt een existentiële uitdaging voor de industrie is, gaat het erom onze toekomst opnieuw uit te vinden in de richting van schone luchtvaart en duurzaamheid.
Het is een levenstaak. De enige manier om de omvang van de uitdaging die voor ons ligt aan te gaan, is echt door samen te werken. En natuurlijk, als we kijken naar alle internationale belangrijke relaties die we hebben, is er één in het bijzonder waar ik de aandacht op wil vestigen, en dat is die tussen Brazilië en Nederland.
Dit zijn twee duidelijke koplopers op het gebied van lucht- en ruimtevaart, twee landen met een zeer sterk lucht- en ruimtevaartverleden. Daarom zijn we er zo trots op dat we deze week de Nederlandse delegatie bij Embraer en in Brazilië mogen verwelkomen. En we zijn er zeker van dat dit bezoek mooie resultaten zal opleveren en zal leiden tot een geweldige samenwerking.
Mijn naam is Jetske Verkerk, ik werk als lid van het managementteam van de directie Innovatie en Kennis bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De doelen van het ministerie zijn het verbeteren van economische activiteiten en duurzame activiteiten. Daarom ondersteunen we hier in Brazilië een missie die we samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en onze innovatieattachés organiseren.
Waarom is Nederland interessant voor Embraer? Nou, we delen dezelfde doelen, we willen investeren in duurzame vliegtuigen en duurzame luchtvaart en natuurlijk zijn onze industrieën hightech en erg goed in het aangaan van partnerschappen in deze wereld van technologie.
Dus op het gebied van duurzame luchtvaart zijn we hier om te praten over zaken als nieuwe aandrijfsystemen op basis van waterstof, directe aandrijving, brandstofcelaandrijving, nieuwe materialen voor de opslag van waterstof in vliegtuigen, maar ook voor constructiematerialen voor het vliegtuig zelf. Herontwerp, vermogenselektronica. Er zijn dus veel dingen die opnieuw moeten worden ontwikkeld om vliegtuigen in de toekomst duurzamer te maken met als doel naar -0-uitstoot in 2050 te gaan.
Het is geweldig om de delegatieleider te zijn van deze luchtvaartinnovatiemissie naar Brazilië. De delegatie bestaat uit 13 bedrijven, 2 onderzoeksinstituten en wat universiteiten, naast natuurlijk het overheidsdeel dat deelneemt aan deze missie. En de reden dat de bedrijven meedoen is omdat deze bedrijven zich willen positioneren in de toeleveringsketen van de Braziliaanse reus: Embraer. En om dat te kunnen doen, hebben we innovatie nodig.
Voor ADSE was dit een zeer succesvolle missie. Deze innovatiemissie op het gebied van duurzaamheid heeft ons geholpen om nieuwe bedrijven aan te trekken.
Embraer is voor ons erg belangrijk als huidige en toekomstige zakenpartner. En deze missie heeft ons geholpen om de relaties verder te versterken, maar ook om nieuwe relaties binnen Embraer aan te knopen. Daarnaast hebben we andere bedrijven ontmoet, zoals Eve en Akaer, waarvoor we zeer duidelijke zakelijke kansen zien op de korte en lange termijn.
Bekijk de video
In april 2023 vond de innovatiemissie Luchtvaart Brazilië naar São José dos Campos plaats. Deze stad is het hart van het Braziliaanse luchtvaart-ecosysteem. De focus van de innovatiemissie lag op duurzame luchtvaart, militaire luchtvaart en toekomstige concepten voor luchtmobiliteit. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid namen deel aan de missie. Het doel was om het Nederlandse luchtvaart-ecosysteem en het Braziliaanse luchtvaart-ecosysteem met elkaar samen te brengen.
Deze virtuele innovatiemissie over waterstof bracht bedrijven, onderzoekers en beleidsmedewerkers uit Nederland, Californië en Brits-Columbia samen. Zij werken allemaal aan de energietransitie die waterstof in de toekomst mogelijk maakt.
Missie over waterstof in de gebouwde omgeving. Dankzij de missie kan RVO Nederlandse partijen ondersteunen in het opschalen van hun innovatie.
In de haven van Rotterdam komen alle elementen van een waterstofeconomie samen. Van grootschalige importterminal, naar productie van wind op zee, tot pijpleidingen die de bedrijven in de Rotterdamse haven verbinden met de productielocatie. Maar ook het verbinden van Rotterdam met de rest van Noord-West Europa.
Er gebeurt in Japan heel veel op het gebied van waterstof. Een van de doelen van deze missie is om te kijken of we kunnen samenwerken met Japanse overheden, bedrijven en researchinstituten.
Agri-food
ENGELSE TEKST: From our ministry of agriculture, nature and food quality we want to explore the possibilities to work on sustainable agriculture. We now had a mission on innovation and research on climate smart agriculture, because it is an important topic for us. The South African and Dutch governments got together to run an innovation mission to explore the local challenges and opportunities to get to a more sustainable, more profitable climate smart agricultural sector in South Africa. And I think there has been great synergy between the participants from research institutions, school of training and capacity building and expand the solution provided. It was really great to see how this group worked together. I think that we have been posed with the universal issues but then also the contextual issues. Well enough to get our brains and cogs turning. We have all got something unique to bring to the table. I think that is the spirit of this mission as well. It is not about the problems but how you solve them. And I think that is very important. You need data, you need to think out of the box. It does not matter where you are, in South Africa or the Netherlands. In the end it is always about talking to each other. Size of the challenges, especially created by the climate in agriculture and water, is so huge. It is not one sector or one government that can deal with this. It really is skill matching and filling the gap of the solution. This is what we are really looking for. We were really with hands in the dirt already learning from each other and taking the leap into new development for the future. And we really make it practical. So now we have 3 projects that we could implement directly and then really scale up. I see a lot of possibilities a lot of energy but now we finally have some action tracks to work on together that could be possible in future. Together with the whole group I think there is a lot of knowledge and expertise to solve the challenges the grower are facing. We are far way from each other as well, the Netherlands and South Africa. I think it would be really valuable to have a follow-up to meet together, strategize in the interim, and then begin developing actually. Of course in South Africa there is more drought but the combination of soil management, water management; those key issues are the same in the Netherlands as there are in South Africa. So I hope for the upcoming future we can continue working on this.
NEDERLANDSE TEKST: Vanuit ons ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit willen wij de mogelijkheden verkennen om te werken aan duurzame landbouw. We hebben nu een missie over innovatie en onderzoek naar klimaatslimme landbouw gehad, omdat het voor ons een belangrijk onderwerp is. De Zuid-Afrikaanse en Nederlandse regeringen voeren samen een innovatiemissie uit om de lokale uitdagingen en kansen te verkennen voor een duurzamere, meer winstgevende klimaatslimme landbouwsector in Zuid-Afrika. En ik denk dat er een grote synergie is tussen de deelnemers van onderzoeksinstellingen en scholen en capaciteitsopbouw om de geboden oplossingen uit te breiden. Het is echt geweldig om te zien hoe deze groep samenwerkt. Ik denk dat wij te maken hebben met universele problemen, maar ook met contextuele problemen, genoeg om onze hersens en radertjes aan het draaien te krijgen. Wij hebben allemaal iets unieks bij te dragen. Ik denk dat dat ook de insteek van deze missie is. Het gaat niet om de problemen maar om hoe je ze oplost. En dat vind ik heel belangrijk. Je hebt data nodig, je moet out-of-the-box denken. Het maakt niet uit waar u zich bevindt, in Zuid-Afrika of Nederland. Uiteindelijk gaat het altijd om met elkaar in gesprek te zijn. Omvang van de uitdagingen, vooral door het klimaat en water, is zo groot. Het is niet 1 sector of 1 overheid die hiermee om kan gaan. Het is echt het matchen van vaardigheden en het vullen van het gat naar de oplossing. Dit is waar we echt naar op zoek zijn. Wij waren echt met opgestroopte mouwen al aan het leren van elkaar en maakten de sprong naar een nieuwe ontwikkeling voor de toekomst. En wij maken het echt praktisch. Dus nu hebben wij 3 projecten die wij direct kunnen implementeren en dan echt kunnen opschalen. Ik zie veel mogelijkheden, veel energie, maar nu hebben wij eindelijk een aantal actietracks om samen aan te werken die in de toekomst mogelijk zouden kunnen zijn. Samen met de hele groep denk ik dat er veel kennis en kunde is om de uitdagingen waar de teler voor staat op te lossen. Wij zijn ook ver van elkaar, Nederland en Zuid-Afrika. Ik denk dat het heel waardevol zou zijn om een follow-up te hebben om elkaar te ontmoeten, in de tussentijd een strategie te bedenken en dan daadwerkelijk te beginnen met ontwikkelen. Natuurlijk is er in Zuid-Afrika meer droogte, maar de combinatie van bodembeheer, waterbeheer; die kernpunten zijn in Nederland dezelfde als in Zuid-Afrika. Dus ik hoop voor de komende toekomst dat wij hieraan kunnen blijven werken.
De Zuid-Afrikaanse en Nederlandse regeringen voeren samen een innovatiemissie uit om de lokale uitdagingen en kansen te verkennen voor een duurzamere, meer winstgevende klimaatslimme landbouwsector in Zuid-Afrika.
- Ministerie van Economische Zaken