Do's-and-don'ts in Duitsland

Gepubliceerd op:
6 maart 2019
Laatst gecontroleerd op:
25 april 2024

Bij het zakendoen in Duitsland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Berlijn draagt bij aan deze pagina.

3 must do's in Duitsland

Tijdens de Duitslanddag 2022 in Amersfoort werd er veel gesproken over de Duitse cultuur en must do's. Wij verzamelden 3 belangrijke tips voor u, inclusief praktische voorbeelden.

Zakelijke omgangsvormen in Duitsland

Spreek Duits

Bij het zakendoen is de voertaal vaak Duits en niet Engels. Dit geldt vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Het wordt gewaardeerd als er Duits gesproken wordt. Duitsers zijn op hun beurt perfectionistisch. Ze zijn daarom soms terughoudend met Engels spreken.

Blijf formeel

Duitsers hechten aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen, denk aan ICT-bedrijven of de creatieve industrie. Gebruik wel pas 'du' als de zakenpartner dat voorstelt.

Kom op tijd

Plan zakelijke afspraken ruim van te voren in en wees op tijd. Een gemiste afspraak kan negatieve gevolgen hebben voor de relatie met een zakenpartner. Duitsers spreken liever niet aan het einde van de dag af.

Gebruik aanspreektitels

Wanneer iemand zich voorstelt met een academische titel, spreek hem of haar dan aan met deze titel. Duitsers vinden dit belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status. Spreek bovendien de titels in de goede volgorde uit, bijvoorbeeld 'Prof. Dr. Meier'.

Ken de regionale verschillen

Duitse regio's hebben een heel eigen zakencultuur en de deelstaten hun eigen wetten. Duitsers zijn vaak trots op de eigen regio en deelstaat. Dit kan voor bedrijven een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde locatie.

Kom snel ter zake

Kom snel met een sterk voorstel. Duitsers vinden het belangrijk direct met een expert aan tafel te zitten voor alle technische of juridische details. Ga pas over op een informeel onderwerp aan het eind van de bijeenkomst, als er tijd over is.

Heb geduld

Het nemen van een beslissing kan in Duitsland langer duren dan in Nederland, omdat alle details ertoe doen en besproken worden. Duitsers nemen belangrijke beslissingen niet spontaan. Accepteer dit en oefen vooral geen druk uit.

 

Bereid u goed voor

Formele kleding bij een zakelijke bijeenkomst is vanzelfsprekend. Zorg voor uitgebreide documenten, zoals technische specificaties bij de verkoop van technische producten. Neem deze documenten in het Duits mee. 

Vermijd conflicten

Is er een zakelijk conflict met een Duitse zakenpartner? In Duitsland worden conflicten minder snel in goed onderling overleg bijgelegd. Ook betrekt de Duitse zakenpartner eerder een advocaat. 

Doorbreek niet de hiërarchie

In Duitsland is hiërarchie belangrijker dan in Nederland. Besluiten worden er eerder top-down genomen dan samen binnen een team. Een Duitse zakenpartner waardeert het om met een medewerker met een hoge functie te overleggen.

Geef geen dure geschenken

Dure zakelijke cadeaus zijn niet gebruikelijk. Wie toch een gebaar wil maken, neemt een klein geschenk van goede kwaliteit mee.

Wees niet gehaast

Duitsers gaan voor zekerheid. Veranderingen kosten daarom veel tijd en geduld. Maar als de zakenrelatie eenmaal goed is, dan is dit meestal voor de lange termijn. 

Vragen over ondernemen in Duitsland?

Onze adviseurs helpen u graag persoonlijk verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?