Restwarmte

Laatst gecontroleerd op:
10 juli 2020
Gepubliceerd op:
20 februari 2017

Wilt u warmte die bij (industriële) processen overblijft duurzaam inzetten? Met de juiste maatregelen kunt u restwarmte gebruiken in andere productieprocessen. Of gebruik het als bron om bijvoorbeeld ruimtes te verwarmen. Op deze pagina pagina leest u over de mogelijkheden.

In Nederland komt ongeveer 125 PJ aan restwarmte met een hogere temperatuur dan 100˚C per jaar vrij. Deze restwarmte is voor veel bedrijven een restproduct. Voor andere partijen kan het juist een bron zijn voor de verduurzaming van hun warmtevoorziening. Bijvoorbeeld voor de verwarming van ruimtes of glastuinbouwkassen. Meestal gebeurt dit met een warmtenet.

Soms is een deel van de restwarmte ook intern te benutten. Wilt u die restwarmte op een hoger temperatuurniveau krijgen? Gebruik hiervoor een Industriële warmtepomp.

Restwarmte voorkomen

Denkt u na over het gebruik of het leveren van restwarmte? Een belangrijke stap bij het verduurzamen van uw warmtevoorziening: kijk eerst kritisch naar uw eigen warmtevoorziening. Stel daarbij de volgende vragen:

  • Heeft u inzicht in waar welke warmte nodig is?
  • Hoeveel is dat, in welke vorm en welke temperatuur?
  • Waar kunt u het gebruik van warmte eventueel terug te brengen?
  • Welke processen zijn bijvoorbeeld mogelijk met een lagere temperatuur warmte?

Inspiratie opdoen?

  • Ook overtollige warmte uit bijvoorbeeld datacenters kan ergens anders een nuttige toepassing krijgen. Lees meer over de  mogelijkheden op Restwarmte Datacenters.

Meer weten?

  • Er zijn veel projecten waar restwarmte wordt toegepast. In de industrie gebruiken fabrieken restwarmte van een naastgelegen fabriek. Of de restwarmte verwarmt gebouwen in de buurt. De warmterotonde in Zuid-Holland is een grootschalig voorbeeld van zo’n aanpak. Lees meer op warmopweg.
  • Warmte van koelinstallaties in beeld in de warmteatlas en potentiele toepassingen: met gegevens over de warmtevraag en warmteaanbod van bedrijven uit het handelsregister voor de voeding- en genotsmiddelenindustrie, koel- en vrieshuizen, de ICT-sector en de supermarkten. Er staan ook cases in en een overzicht van systemen voor koude-opwekking en overige koeltechnieken en manieren van energiebesparing en duurzaamheid.
  • Het aantal initiatieven om restwarmte uit te wisselen neemt toe. Dit komt ook doordat er meer aandacht is voor alternatieven voor aardgas. Informatie over beschikbaarheid van restwarmte vindt u onder andere in de Warmteatlas.
  • U kunt de kansen voor restwarmte verder onderzoeken met diverse rekenmodellen.

Vragen over Restwarmte?

Neem contact met ons op

  •  
In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?