€ 7,9 miljoen voor 5 projecten met Nederlandse deelnemers uit het EIC Transition-programma

Gepubliceerd op:
18 april 2024

5 projecten met Nederlandse deelnemers haalden in totaal € 7,9 miljoen op in de meest recente ronde van het European Innovation Council (EIC) Transition-programma van Horizon Europe. In 3 van deze projecten was een Nederlandse start-up de hoofdaanvrager. Daarnaast waren er nog 2 andere projecten met Nederlandse deelnemers in het samenwerkingsverband die in de prijzen vielen. Nederland staat hiermee op de 3e plaats in de Europese ranglijst van winnende projecten binnen het EIC Transition-programma.

In totaal zijn in deze ronde 239 aanvragen ingediend, waarvan er uiteindelijk 27 subsidie kregen. Hiermee is het totale slagingspercentage rond de 11%. 

De winnende projecten

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 5 winnende projecten. RVO ondersteunde de 3 projecten met Nederlandse hoofdaanvragers met hun aanvraag en pitch. Lees hieronder meer over hun innovaties:

  • Flowbeams: een MedTech spin-off van de Universiteit Twente. Flowbeams werkt aan een naaldloze injectietechnologie. Deze technologie pakt de tekortkomingen aan van traditionele naald-gebaseerde methoden, waaronder naaldfobie, milieuvervuiling en veiligheidsproblemen. Naaldloze injecties verkleinen de kans op infecties aanzienlijk en bovendien schelen ze een hoop afval.
  • Scope Biosciences: gebruikt de CRISPR-Cas-techniek waarmee DNA op een zeer nauwkeurige en effectieve manier kan worden aangepast, voor een nieuw moleculair diagnostiekplatform. Dit platform is bedoeld voor de detectie van bijvoorbeeld infectieziekten en genetische variaties, zonder dat er een heel laboratorium vereist is. Dit platform stelt gebruikers in staat om snel en gemakkelijk met hoge nauwkeurigheid analyses uit te voeren. 
     

Een standaard plastic 96-well celcultuurplaat met daarop de adapter van Sync Biosystems. Deze adapter zorgt ervoor dat het statische celcultuurmodel dynamisch wordt.

  • Sync Biosystems: ontwikkelt een apparaat dat de vloeistof in een celcultuurmodel kan laten stromen in plaats van dat deze vloeistof stilstaat. In een celcultuurmodel groeien cellen onder gecontroleerde omstandigheden. De situatie in het lichaam wordt hiermee veel beter nagebootst, waardoor experimenten met cellen veel nauwkeuriger en realistischer gedaan kunnen worden. Hierdoor kan er beter voorspeld worden hoe medicijnen in het lichaam reageren. Met deze technologie kan de afhankelijkheid van dierproeven aanzienlijk worden verminderd.

EIC Transition-programma

De European Innovation Council (EIC) ondersteunt innovatieve wetenschappers en bedrijven: van fundamenteel onderzoek tot start-ups en scale-ups. De EIC richt zich op deeptech innovaties. Het EIC Transition-programma is hier een onderdeel van. Dit programma heeft als doel om wetenschappers en start-ups te ondersteunen met het omzetten van onderzoeksresultaten in baanbrekende innovaties. En om businessplannen te ontwikkelen voor specifieke toepassingen.

Het EIC Transition-programma is onderdeel van Horizon Europe. Dit programma van de Europese Commissie (EC) wil het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren.

RVO ondersteunt en adviseert bij aanvragen

RVO is het nationaal contactpunt voor Horizon Europe. Team IRIS van RVO adviseert organisaties bij het indienen van hun projectvoorstel en het voorbereiden van hun pitch. Ook organiseert Team IRIS trainingen en informatiebijeenkomsten.

”De steun van RVO in het aanscherpen van onze pitch was onmisbaar in de voorbereiding van het interview. We hebben onder andere meerdere oefensessies met kritische RVO-adviseurs gehad.’’

Niek Savelkoul
CEO van Scope Biosciences

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?