Innovatiemissie Brazilië: bio-inputs ter verduurzaming landbouw
Bent u ondernemer of onderzoeker en werkt u aan innovaties op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen, biostimulanten of de productie of toepassing daarvan? Wilt u graag samenwerken met partners in de snelstgroeiende markt voor bio-inputs? Dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan de kennis- en innovatiemissie naar Brazilië.
Innovatieve bio-inputs op basis van onder andere schimmels, bacteriën, insecten of plantaardige extracten, hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een sterk alternatief voor, of aanvulling op chemische middelen om gewassen te beschermen of de ontwikkeling van planten te bevorderen. De inzet van deze natuurlijke inputs helpt onder meer om de biodiversiteit en bodemkwaliteit te beschermen in gebieden waar veel landbouwproductie voorkomt.
Met de indrukwekkende vraag naar, en groei van het gebruik van bio-inputs ontstaan nieuwe uitdagingen rond de ontwikkeling van nieuwe oplossingen, de productie van bio-inputs, nieuwe regelgeving en toepassing in een open of gesloten productie omgeving. Er is innovatie nodig op deze terreinen.
Doel van de missie
Het doel van deze missie is om de samenwerking te vergroten met Brazilië, een belangrijke koploper op het gebied van bio-inputs. De doelen van deze missie zijn verder:
- inzicht krijgen in het ecosysteem, innovatieve ontwikkelingen en kansen in de bio-input sector in Brazilië;
- best practices verkennen en uitwisselen binnen beleid, onderzoek, industrie en op de boerderij;
- het verkennen van trends en kansen voor meerjarige (publiek-private) samenwerking tussen kennisinstellingen en tussen bedrijven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling;
- innovatieve kennis en technologie uit Nederland koppelen aan marktkansen in Brazilië.
Achtergronden
Brazilië is wereldwijd koploper in de toepassing van biologische middelen in de landbouw, met meer dan 55% van de boeren die in 2022 een vorm van biologische bestrijdingsmiddelen gebruikten. De Braziliaanse markt voor bio-inputs steeg naar $ 827 miljoen in 2022/2023, een stijging van 52% ten opzichte van het voorgaande jaar ($ 547 miljoen in 2021/22).
Met deze grote vraag, positieve regelgevingskaders en veel succesverhalen van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van bio-inputs, beschikt Brazilië over een uitstekend ecosysteem voor innovatie op dit belangrijke thema. Dit komt ook tot uiting in:
- het recordaantal geregistreerde bio-inputs per jaar;
- het grote aantal productiefaciliteiten die worden opgezet (onder andere on farm);
- vooruitgang in veiligheidsprotocollen;
- en monitoringinspanningen.
Ook wordt in Brazilië naar verwachting een nieuw wettelijk kader voor bio-inputs in 2024 goedgekeurd, waardoor de overgang van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen naar het gebruik van bio-inputs verder versneld zal worden.
De Braziliaanse agrosector is nu goed voor bijna de helft van de Braziliaanse export. En dankzij de aanhoudende vraag en technologische vooruitgang, hebben gunstige weersomstandigheden in de belangrijkste regio's bijgedragen aan de hoge opbrengsten in 2023. Van granen, peulvruchten en oliezaden tot een breed scala aan fruit, bloemen en groenten worden verbouwd in de Braziliaanse tropen. Droogte zorgt ervoor dat de productieverwachtingen voor het komende jaar onzekerder zijn. Braziliaans onderzoek en investeringen richten zich steeds meer op efficiënt gebruik van hulpbronnen en duurzaamheid van de landbouwsector. Brazilië heeft voedselzekerheid ook hoog op de agenda van de G20 gezet, wat momentum en steun genereert voor de Braziliaanse inspanningen op dit gebied.
Voor wie?
De missie is bedoeld voor onderzoekers, ondernemers en bedrijven die werken aan innovatieve bio-input-producten en -oplossingen rond het gebruik en de productie daarvan, zoals:
- bio-inputs: (microbiële) inoculanten, biocontrol-middelen, biostimulanten, fytovaccins en meer;
- technologieleveranciers voor (precisie) toepassing van bio-inputs;
- ontwikkeling en opschaling van productiemethoden voor bio-inputs;
- monitoring en sensor oplossingen voor gewassen- en bodemgezondheid;
- diensten voor testen en analyse.
De thema’s worden verder aangescherpt op basis van interesses en expertises van de deelnemers.
Conceptprogramma
Het 5-daagse programma richt zich op het vergroten van uw kennis van innovatie in bio-inputs in Brazilië, het opbouwen of uitbreiden van uw netwerk en interactie met voor uw organisatie relevante partners. De focus ligt op de deelstaat São Paulo. Daar gaan de ontwikkelingen het snelst.
Het missieprogramma is nog in ontwikkeling. We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het definitieve programma. Het programma zal een combinatie bevatten van informatie (lezingen, presentaties en werk- en veldbezoeken), netwerkevents en interacties met potentiële Braziliaanse partners. De belangrijkste ingrediënten voor het 5-daagse programma zijn:
- bezoeken aan meerdere Braziliaanse producenten van bio-inputs;
- workshop en presentaties bij ESALQ – Universiteit;
- netwerkbijeenkomsten (stakeholders, start-ups, branchevereniging en overheid);
- bezoek aan kennisinstituut Embrapa;
- diverse veldbezoeken (producenten van suikerriet, groenten en meer).
Kosten
De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon.
Hierbij is inbegrepen:
- deelname aan het collectieve programma;
- transfers van en naar programmaonderdelen;
- lunch en diners als deze zijn vermeld in het programma.
Deelname is exclusief:
- reis- en verblijfskosten;
- alle individuele kosten.
Aanmelden
U kunt u niet meer aanmelden voor deze innovatiemissie.
Meer weten?
Heeft u vragen over de innovatiemissie? Neem dan contact op met:
Suraj Jamge
Advisor Agri-Food/Bioeconomy, Horizon Europe
E: suraj.jamge@rvo.nl
M +31 (0) 6 2147 5963
Bert van der Heide
Adviseur Internationale Innovatie Agri-Food
E: bert.vanderheide@rvo.nl
M +31 (0) 6 2937 1209
U kunt ook een mail sturen naar innovatiemissies@rvo.nl.
Financiering nodig?
Bent u op zoek naar financiële ondersteuning voor uw plannen?
- Horizon Europe – het grote Europese onderzoeks- en innovatieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen.
- Binnen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er verschillende instrumenten beschikbaar, zoals het programma Partners for International Business (PIB) en de DHI-subsidieregeling. Bekijk onze subsidie- en financieringswijzer voor de Verenigde Staten.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur